Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: subota, 25 april 2020

SAOPŠTENjE: Osuda paljenja srpske kuće u selu Novake


Priština, 25. april 2020. godine

U selu Novake kod Prizrena u kome trenutno živi  15 Srba, danas nešto posle 17 časova, nepoznati počinioci pometnuli su požar u kući pokojnog Momira Stanojevića. Malobrojne komšije pokojnog Stanojevića su zahvaljujući brzoj reakciji uspeli da ugase podmetnuti požar, a vatrogasna jedinica i policija su nakon toga stigli na lice mesta i izvršili uviđaj.

 „U selu često dolaze nepoznata lica, najčešće mlađi Albanci, koji nas provociraju na različite načine, pljačkaju i za to nikome ne odgovaraju. Potpuno smo bespomoćni i nezaštićeni“, ističu sa zebnjom malobrojni meštani sela Novake.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, najoštrije je osudio današnje paljenje kuće u selu Novake kraj Prizrena, podsetivši da napadi na povratnike u ovom selu traju godinama. „Juče višestruke provale i krađe, danas paljenje kuće, a šta je sledeće?! Učestali i planirani napadi, kao i sistematsko uništavanje imovine u srpskim selima Babin Most kod Obilića i Novake kod Prizrena, nesumnjivo imaju za cilj dalje zastrašivanje i proterivanje Srba sa Kosova“, upozorava  ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić. „Ono što nas sve posebno zabrinjava je da izostaje oštra reakcija nadležnih institucija ali i sveopšte javnosti na Kosovu“, zaključuje Jevtić.

Ovo je treći u nizu napad na imovinu Srba u ovom povratničkom mestu u poslednjih mesec dana, gde je nedavno obijeno 13 kuća Srba - povratnika.

Ministarstvo za zajednice i povratak je izgradilo 67 kuća za povratnike u selu Novake kod Prizrena. Prvi povratnici su se u selu vratili 2003. godine. Međutim, nakon martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu 2004.godine u ovom selu je ostalo još svega 15 porodica.

 

repan11b l

Објављено у Vesti

SAOPŠTENjE: Osuda napada nad imovinom Srba u Babinom Mostu

 


Priština, 25. april 2020. godine

„Nisu rasvetljeni mnogobrojni napadi iz prošlosti nad Srbima i njihovom imovinom u Babinom Mostu, i zato smo tu gde jesmo“, poručuje ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Meštani Babinog Mosta se nerado prisećaju mnogobrojnih zlodela iz prošlosti kao što su kidnapovanja Srba, paljenja njihovih kuća, rafalnih paljbi na selo, više uzastopnih pljački pravoslavne Crkve i parohijskog doma, krađe automobila, stoke i zato sa razlogom stanovnici ovog sela tvrde da su potpuno nezaštićeni i nesigurni, jer počinioci svih ovih zlodela su i danas na slobodi.

Na meti vandalskog pohoda lopova pod okriljem noći se nedavno našla imovina nekoliko srpskih porodica u Babinom Mostu. Slavko Petrović, povratnik iz Kruševca, koji sa oskudnim prihodima izdržava svoju petočlanu porodicu i živi od poljoprivrede, je i ovoga puta ostao bez poljoprivredne mehanizacije. Slično iskustvo je ova porodica imala i pre nekoliko godina, kada, po rečima Petrovića, nadležni organi nisu pronašli počinioce.    

„U trenucima kada svi ulažemo napore da se izborimo sa prisutnom pandemijom koja odnosi živote ljudi, pojedinci i njihova pohlepa su nezaustavljivi, a povratničke porodice i dalje na meti lopova. Najoštrije osuđujem napad nad imovinom povratničke porodice Petrović iz Babinog Mosta i javno izjavljujem da je krajnje vreme da nadležne institucije pronađu i osude počinioce ovog krivičnog dela, a da javnosti moraju biti saopštena imena i prezimena počinioca“, izjavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom najnovijeg incidenta.

„Ministarstvo za zajednice i povratak je porodici Slavka Petrovića izgradilo kuću u želji da ova porodica nađe svoj mir i porodično blagostanje u ovom kosovskom selu ali nažalost meštani i dalje skupo plaćaju svoj mir“, ističe Jevtić.

Kako nam mnogi meštani govore, ovo nije prvi slučaj krađe, selo u kome većina stanovnika živi od poljoprivrede gotovo da nema ni mehanizacije ni stoke, koja je najčešće na meti fantomskih lopova.

Ministarstvo za zajednice i povratak je iz svog budžeta i u saradnji sa međunarodnim partnerima do sada u Babinom Mostu izgradilo 58 kuća, 17 porodica je dobilo pomoć u građevinskom materijalu, opremljena je lokalna stomatološka ordinacija i pružena pomoć u rešavanju problema sa pijaćom vodom.
Jevtić je ponovio mnogo puta ranije izrečeni stav da krivična dela nad nevećniskim zajednicama na Kosovu imaju posebnu težinu i da zato predstavljaju dodatnu obavezu za nadležne organe vl

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502