Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: sreda, 08 april 2020

U momentima kada pandemija korona-virusa ulazi u kritičnu fazu, Ministarstvo za zajednice i povratak je uspešno okončalo prvi deo akcije podele paketa pomoći najugroženijima na Kosovu. Pod sloganom „DA ŽIVOT POBEDI“, od 31. marta do 8. aprila, ravnopravno u 303 najugroženije porodice na Kosovu je podeljeno 10,9 tona hrane i 7.562 komada sredstava za higijenu.

„Izmamljeni osmesi, suze starijih i izolovanih i neizmerna zahvalnost 919 direktnih korisnika ove akcije, dokaz su da se i sa kriznim vremenima svetskih razmera uspešno možemo izboriti solidarnošću i željom za pomoć“, ističu zvaničnici ovog ministarstva. Akcijom su bili obuhvaćeni povratnici u izolovnim sredinama, najugroženiji stanovnici pojedinih kolektivnih centara, ugrožena staračka domaćinstva, porodice samohranih roditelja, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći, nezaposleni, izolovane nevećinske zajednice u opštinama koje su najviše pogođene pandemijom, između ostalih i Romi, Aškalije, Goranci i Egipćani.

„Pomislili smo da smo sami na svetu“, „Kako ste se setili nas?“, „Vi ste prvi sa kojima uživo razgovaramo posle par nedelja“, „Ova pomoć, sada život znači“, samo su neki od komentara najugroženijih do kojih se stiglo.

„Lično smo se uverili da mnogima još treba pomoći i zato smo intenzivirali saradnju sa svim institucijama i međunarodnim partnerima koji mogu i žele da pomognu jer“, po rečima ministra Dalibora Jevtića, „nama je u ovim momentima jedino važno #DA ŽIVOT POBEDI“.

Akcija je sprovedena u koordinaciji sa lokalnim organima vlasti i uz nesebičnu pomoć 48 volontera iz 18 odabranih opština, uz poštovanje propisanih mere zaštitne. Opštine koje su bile odabrane ovim programom pomoći su: Istok, Kamenica, Klokot, Klina, Peć, Orahovac, Lipljan, Obilić, Vučitrn, Štrpce, Gnjilane, Gračanica, Vitina, Uroševac, Ranilug, Parteš, Novo Brdo i Priština. 

 

D A   Ž I V O T   P O B E D I !

KRITERIJUMI I PRAVILA

Kriterijumi za odabir opština: izolovanost pojedinih zajednica, život u kolektivnom centru, opštine u kojima ima povratnika, upućeni zahtevi za pomoć, dostupnost osnovnih životnih namernica u konkretnom području, starost stanovništva, socijalna nestabilnost zajednica, opštine južno od reke Ibar u kojima je došlo do reintegracije raseljenih lica, opštine u kojima ima nevećinskih zajednica, opštine koje su najviše pogođene pandemijom i tzv. opštine ili delovi opština koji su u karantinu.

Kriterijumi za odabir korisnika: povratnici u izolovnim sredinama, ugrožena staračka domaćinstva, porodice samohranih roditelja, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći, nezaposleni, nevećinske zajednice u opštini koje su izolovane, Romi, Aškalije i Egipćani, druga ugrožena lica.

Neophodna koordinacija: Kabinet gradonačelnika, Skupština opštine, Krizni štab, opštinska Kancelarija za povratak i zajednice, Socijalna služba, predstavnici sela i seoski odbori, Omladinski savet i svi drugi relevantni donosioci odluka na lokalnom nivou.

 

Sadržaj paketa:

Osnovne životne namirnice
Higijenska kesa
1. Brašno 5 kg.  1. Šampon porodični
1 l.
2. Ulje 5 l.  2. Deterdžent za sudove
1 l.
3. Mleko 5 l.  3. Deterdžent za veš
3 kg.
4. Pirinač 5 pakovanja  4. Sapun 3 komada
5. Makarone/Špageti 5 pakovanja  5. Pasta za zube
3 komada
6. So 1 kg.  6. Toalet papir 12 komada
7. Šećer 5 kg.
8. Pašteta 10 konzervi
9. Riba 10 konzervi
  Ukupna težina 31 kg.

Kraći video zapis uspešno okončane prve faze akcije „DA ŽIVOT POBEDI

Објављено у Vesti
sreda, 08 april 2020 10:18

SAOPŠTENjE: Međunarodni dan Roma

SAOPŠTENjE: Međunarodni dan Roma

Priština, 08. april 2020. godine

 

Danas, 8. aprila, obeležavamo Međunarodni dan Roma i sećamo se onih koji su možda zaboravljeni ili se nepravedno nalaze na marginama svakog društva.

„Svojim sugrađanima Romima od srca čestitam ovaj praznik!“, ističe u svojoj čestitki Dalibor Jevtić.   
„Romima koji žive na Kosovu je potrebno posvetiti sistematsku i institucionalnu pažnju po pitanju povratka, socijalne sigurnosti, zdravstvene zaštite, dobijanja ličnih dokumenata, obrazovanja i ravnopravnog uključivanja u sve društvene tokove. Sistem u celini ali i sve institucije pojedinačno moraju u tom pogledu obezbediti jednake šanse za sve“, ističe u svojoj čestitki ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Ministarstvo za zajednice i povratak je godinama unazad posvećeno radilo na unapređenju uslova života Roma na Kosovu ali i njihovog uključivanja u društvo. Ministarstvo je 2019. godine posredovalo u dobijanju ličnih dokumenata, u svojstvu sufinansijera EU-Programa za stabilizaciju zajednica, faza 4 (CSP 4) finansiralo realizaciju 44 projekata i otvaranje 150 novih radnih mesta za Rome, Aškalije i Egipćane na Kosovu, finansiralo nabavku građevisnkog materijala i renoviranje 13 romskih kuća, za Rome povratnike iz Severne Makedonije i Crne Gore u devet opština na Kosovu su pokriveni troškovi stanovanja i kirije, a u sklopu EU-Programa za povratak i reintegraciju, faza 5 (RRK5) predviđa se izgradnja dodatnog broja kuća za pripadnike romske zajednice. U vremenu pandemije korona-virusa, u akciji pod sloganom „DA POBEDI ŽIVOT“, Ministarstvo za zajednice i povratak ugroženim Romima  uručuje pakete pomoći u hrani i higijeni.  

Povodom Međunarodnog dana Roma, Ministarstvo za zajednice i povratak upućuje i javni apel svim Romima i Romkinjama da glasnije i javno govore o izazovima u svojoj zajednici, da pokreću inicijative i promovišu svoju kulturu kako bi se više uključili u društvene tokove.
Međunarodni dan Roma predstavlja sećanje na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu 1971.godine. Tada se prvi put javno govorilo o romskom jeziku, kulturi, obrazovanju, socijalnim problemima, zločinima nad ovim narodom kroz istoriju i drugo. Tada su usvojene zastava i zvanična himna „Đelem, đelem“ ovog naroda veselog duha, koju u izvornom značenju objavljujemo na zvaničnim jezicima na Kosovu: 

 

 

ROMSKI


Gelem, gelem, lungone dromensa
Maladilem bakhtale Romensa.
A Romale katar tumen aven,
E tsarensa bahktale dromensa?
A Romale, A Chavale.
Vi man sas ek bari familiya,
Murdadas la e kali legiya.
Aven mansa sa lumniake Roma,
Kai putaile e romane droma.
Ake vriama, usti Rom akana,
Men khutasa misto kai kerasa.
A Romale, A Chavale.

                                 

SRPSKI


Idem, idem na daleki put
I upoznajem srećne Rome.
O Romi odakle ste,
Sa šatorom pokraj srećnih puteva?
O Romi, o narode romski.
Imao sam nekada veliku porodicu,
Ali Crne legije su ih ubile.
Pođite sa mnom Romi iz celoga sveta
Za Rome su putevi otvoreni.
Sada je vreme, ustanite Romi svi,
Dići ćemo se visoko ako se potrudimo
O Romi, o narode romski.

 

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502