Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 02 jul 2020

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
Ekonomsko osnaživanje interno raseljenih i povratnika


Priština, 02. jul 2020. godine

U svom nastojanju da omogući održivi povratak i integraciju raseljenih lica, interno raseljenih i izbeglica sa Kosova, Ministarstvo za zajednice i povratak sa svojim partnerima iz Evropske unije podstiče ekonomsko osnaživanje ovih porodica. Pokretanje sopstvenog biznisa podsticajnim sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak i Kancelarije Evropske unije na Kosovu jedan je od načina kojim se povratnicima i interno raseljenima obezbeđuje društveno-ekonomska stabilizacija i egzistencija.

U tom cilju su danas četiri porodice u opštini Gračanica, Obilić i Klina dobile vrednu opremu za sečenje i obradu drveta, čišćenje i snimanje koja će za njih u budućnosti predstavljati izvor prihoda i egzistencije. U prethodnom periodu je Ministarstvo za zajednice i povratak ovim porodicama izgradilo kuće u sklopu pete faze projekta "Povratak i integracija na Kosovu (EU RRK - 5).

U toku primopredaje opreme, korisnici nisu krili svoje zadovoljstvo i zahvalnost. Po njihovim rečima ono što im je bilo potrebno za rad i ostvarivanje prihoda su dobili, a najvažnije od svega je da sada od sopstvenog rada mogu da izdržavaju sebe i članove svoje porodice. Bez ekonoske stabilnosti nema opstanka, a bez opstanka onih koji na Kosovu žive se obesmišljava i proces povratka. Upravo zbog toga nastojimo da na ovaj način podržimo one koji svoju budućnost vide na Kosovu. Zahvalni smo Kancelariji Evropske unije na Kosovu koja nas podržava u važnim projektimau i Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) koja te projekte implementira.

 

repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502