Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: utorak, 07 jul 2020

Caopštenje za Javnost - Ministri Jevtić i Rakić posetili manastir Visoki Dečani

 

Visoki Dečani, 07. jul 2020. godine

”Nećemo dozvoliti kršenje zakona i sudskih odluka i snažno ćemo se zalagati gde god bude bilo potrebno da se imovina manastira Visoki Dečani i cele Srpske pravoslavne crkve zaštiti. Svetinje su mesto sabiranja Srba i stub ostanka i opstanka srpskog naroda, upravo zato predstavnici Srspke liste neće pristati ni na kakve kompromise u njihovoj zaštiti”, kazali su ministri u kosovskoj Vladi i predstavnici Srspke liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić tokom današnje posete manastiru Visoki Dečani i pružanju podrške monaštvu u prevazilaženju teških trenutaka u borbi za očuvanje manastirske imovine.

Rakić i Jevtić, su tokom susreta sa igumanom manastra Visoki Dečani ocem Savom Janjićem, rekli da se samo jedinstvom može očuvati identitet Srba i stati na put nesporovođenju zakona koje vlada u slučaju manastira Visoki Dečani.

Iz Dečana su pozvali predstavnike međunarodnih organizacija da odlučnije reaguju i spreče ovakvo ophođenje prema biseru kako srpske, tako i svetske kulturne baštine, koju posećuju turisti iz čitavog sveta.

Da je današnja poseta veoma značajna potvrdio je i otac Sava Janjić, naglasivši da je sloga Srba nešto što je u ovim trenucima najvažnije.

Srpska lista juna meseca osudila ceremoniju otvaranja puta koji se gradi u blizini zone manastira Visoki Dečani, a kojoj su prisustovali članovi Vlade Kosova, dok je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić istakao da selektivno sprovođenje sudskih odluka i zakona ugrožava vladavinu prava.

Takođe je izrazila jasan stav da bi gradnja tranzitnog-magistralnog puta Dečani-Plav bila flagrantno kršenje zakona o specijalnim zaštićenim zonama i da je neprihvtaljiva. To se odnosi i na svaki sličan projekat koji bi ugrozio autentični prirodni ambijent oko manastira Visoki Dečani, što je regulisano zakonom.

Maja meseca 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. godine o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje. Lokalne vlasti u Dečanima već četiri godine ne sprovode ovu odluku.

 

repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502