Ministarstvo za zajednice i povratak - Чланци поређани по датуму: četvrtak, 27 avgust 2020

Ekonomsko osnaživanje interno raseljenih i povratnika


Priština, 27. avgust 2020. godine

U svom nastojanju da omogući održivi povratak i integraciju raseljenih lica, interno raseljenih i izbeglica sa Kosova, Ministarstvo za zajednice i povratak sa svojim partnerima iz Evropske unije podstiče ekonomsko osnaživanje ovih porodica. Pokretanje sopstvenog biznisa podsticajnim sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak i Kancelarije Evropske unije na Kosovu jedan je od načina kojim se povratnicima i interno raseljenima obezbeđuje društveno-ekonomska stabilizacija i egzistencija.

U tom cilju su danas predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, uručili šest motokultivatora sa priključnim mašinama interno raseljenim licima u opštini Obilić, dva u Đakovici i tri u Klini.

U prethodnom periodu je Ministarstvo za zajednice i povratak ovim porodicama izgradilo kuće u sklopu projekta "Povratak i integracija na Kosovu”.

U toku primopredaje, neki od zadovoljnih korisnika su uz reči zahvalnosti kazali da nakon što su dobili krov nad glavom, sada ovim grantom mogu da obrađuju zemljište i sebi stvore egzistenciju.

Porodica Velička Gašića iz Kline u svom vlasništvu poseduje više hektara poljoprivrednog zemljišta koje su obrađivali pre raseljeništva. Nakon povratka na svoje ognjište, porodica Gašić je živela od uzgoja i prodaje pšenice, kukuruza i povrća. Ova porodica više neće ionako teško zarađeni prihod trošiti na iznajmljivanje poljoprivredne mehanizacije jer su dobili ono što im je bilo najpotrebnije.

Bez ekonomske stabilnosti nema opstanka, a bez opstanka onih koji na Kosovu žive se obesmišljava i proces povratka. Upravo zbog toga nastojimo da na ovaj način podržimo one koji svoju budućnost vide na Kosovu.

Ministarstvo za zajednice i povratak izražava i punu zahvalnost Kancelariji Evropske unije na Kosovu koja nas podržava u važnim projektimau i Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) koja te projekte implementira.

 

repan11b l

Објављено у Vesti
logo kosovo 
Vlada Kosova
________________
Ministarstvo za zajednice i povratak
 

Trg majke Tereze
Kosovo Polje
038/200 16 502